Ukrán – Magyar találkozó

Az Ukrán Országos Önkormányzat Jaroszláva Hartyányi elnök asszony egyben az European Congress of Ukrainians President meghívta az                                     1956 Magyar Nemzetőrség vezetőségét v.l. Dömötör Zoltán vezérezredes             elnök-főparancsnok vezetésével, az Ukrán újságírók és tévés riporterek találkozójára, akik a kijevi Majdánon és a Krím félszigeten, a legnehezebb körülmények között is tudósítottak, és hűek voltak a hazájukhoz, Ukrajnához.

A kijevi Majdan , Szabad rádió tudósítója, Irina Stogrin újságíró, aki a legnehezebb helyzetekben is kiállt a forradalmárok mellett és az ő tudósításain keresztül tudhatta meg a világ, hogy hány ártatlan fiatal halt meg az orvlövészek golyóitól.

A szevasztopoli Tatjána Ruhtjin, újságíró a Media – Center igazgatója aki végig élte családjával azokat a nehéz perceket és fenyegetéseket amelyek a              Krím félszigeten voltak és az  újságírási tevékenysége miatt el kellet hagyni az otthonát, de hű maradt hazájához.

Az 1956 Magyar  Nemzetőrség ezredese Andrásfay Szerencse Ödön író, költő,       újságíró – riporter, előadóművész, dalszerző, humorista felszólalásában egyet értését fejezte ki  az Ukrán nép törekvéseivel, és a saját versében az Ukrán nép hősiességét is kiemelte.

A hős ukrán újságírókat, az 1956 Magyar Nemzetőrség meghívta Csömörre, hogy megtekintsék és hírül vigyék a hazájukba Ukrajnába, hogy áll egy csodálatos emlékmű a hősök emlékére, a sztálini holodomor 10 millió áldozatára emlékezve ahol az Ukrán nép szenvedéséről és éhezéséről is megemlékezett a Magyar nép és az utókor, amely soha nem felejtheti el azoknak hősöknek az emlékét.  

A beszámolót készítette és honlapra szerkesztette:                                                          Soltész Géza nőr. dandártábornok

Foto:                                                                                                                         Soltész Géza nőr. dandártábornok

Lsd.még:  Események  Állománygyűlések  Csapatgyűlések