DÖMÖTÖR TIBOR PÜSPÖK RELIKVIÁI HAZATÉRTEK –  kiállítás megnyitó a Magyarok Világszövetségében

DÖMÖTÖR TIBOR PÜSPÖK RELIKVIÁI HAZATÉRTEK

–  kiállítás megnyitó a Magyarok Világszövetségében-

 

Hatalmas érdeklődés közepette jelentette be tegnap Patrubányi Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, hogy visszatértek a Cleveland melletti Akronból Dömötör Tibor református püspök relikviáinak részletei, s ezeket a Világszövetség örömmel fogadja be és helyet biztosít számukra.

A festményeknek és szobroknak, melyeket a Csontváry-teremben állítottak ki, mindegyiknek külön története van!- erről már Dr. Martinkó Károly író beszélt, akinek könyve (Tankokkal vérbe fojtott szabadság) nem régiben jelent meg. Ebben Dömötör Tibor püspököt aprólékosan mutatja be.

A magasztos délutáni rendezvényen először Bokor János lépett a telt házas közönség elé. A  Magyar Nóta Császára, aki a  címet az egri nemzetközi nótás találkozón kapta meg, történelmi dalokkal és nótákkal alapozta meg a meghitt találkozó  hangulatát.

 

Szíki Károly színművész röviden szólt arról, hogy szerencséje volt több ízben is meglátogatnia a püspököt Akronban, az általa épített Lórántffy Otthonban még a ’80-as évek végén, amikor a Kossuth-szobor körüli dilemmák zajlottak. Ezt követően Dömötör Tiborra, az ’56-os forradalomban tevékenyen részt vevő forradalmárra emlékezett, aki a szabadságharc leverése után Amerikába távozott.

 

Végül Dömötör Zoltán lépett a pódiumra, aki elhunyt  testvére nevében köszönte meg a Világszövetség nemes gesztusát, majd állófogadásra invitálta a jelenlévőket.

 

A közönség soraiban a vitézi és lovagi ruhába öltözöttek között ült Dózsa László színművész, legendás forradalmár és számos közismert személyiség, akik az emigrációban töltötték életük jelentős részét. Köztük volt Horváth István is, aki nem régiben költözött vissza családjával együtt Torontóból.

 

A magyarságmentő munkából mindenki kiveszi a részét, éljen bárhol a világban. Ki így, ki úgy! Van, aki hangosabban, van, aki végtelen szerénységgel teszi ezt. A lényeg az, hogy kitartóan tegye, amit tesz. Ezen a délutánon felfénylett, hogy ez a nemzet nincs elveszve, háború nélkül, múltjára reflektorfényt állítva, békés eszközökkel képes szolgálni a magyarság jövőjét.

 

Heti Hang Szóró—-Hangosan mindenről, ami nekünk fontos

a további képeket Réti Tibor nőr.százados készíttette :

.

a honlapra a kapott anyagból szerkesztette :

Kalmár Ferenc nőr.vezérőrnagy