Műegyetemi megemlékezés az 56-os forradalomról

2018.október 22-én ünnepélyes keretek között adtuk vissza a történelmi Széna téri zászlót mint ereklyét a Magyar Nemzeti Múzeumnak, hogy biztosítsa ennek konzerválását és őrizze meg a jövő nemzedéknek. A Magyar Nemzeti Múzeum ebben az esetben a magyar népet képviseli. Egyben egy másolatot készítettünk, amelyet a jövőbeli ünnepélyeken lehet vinne – hisz kinézete teljes mértékben megegyezik az eredetivel.

Az ünnepélyeket Fekete államtitkár, Varga Főigazgató és én tartottunk méltató beszédet. A zászló történetéről és évtizedes útjáról egy 20 perces videó készült, amelyet a látogatók a bejárónál láthattak. Több tv-csatorna, rádió és újság is képviseltette magát, és méltatta az ereklyét. A kiállított ereklye november 4-ig volt itt látható, ezután kerül sor a konzerválási munkákra.

A kiállítással párhuzamosan Tárlatvezetések voltak a háború utáni évekről, a Rákosi korszakról, a szabadságharcról, majd a megtorlásról. Az érdeklődés óriási volt. Szinte meghirdetés nélkül mentek a Tárlatvezetések, mégis sokan regisztrálták magukat. Például október 23-án úgy 50 székkel kezdtem, a végére ez a szám szinte megduplázódott. A Karc rádió egy 1 órás adásban méltatta 1956 eseményeit és személyemet.