Megemlékezés

Az 1956 Magyar Nemzetőrség az Üllő Vezér Hagyományőrző Egyesület meghívására 2018. november 3-án részt vett Üllőn a Vitéz Török János ejtőernyősről  és bajtársairól történő megemlékezésen.

Az 1956 MN részéről a megemlékezésen részt vett  Németh Tamás nőr altbgy. általános alelnök, Máhli Imre nőr altbgy. ügyvezető alelnök, Hutás László nőr ezredes, Németh Magyar Anikó nőr alezredes és  Szabó János nőr alezredes.

Vitéz Török János ejtőernyős őrmesterről és bajtársairól emlékezett meg az Üllő Vezér Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Közép-Magyarország Keleti Törzsszék szervezésében, november 3-án.

A rendezvény fővédnöke Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka volt.

Török János őrmester Tiszafüred térségében, az 1. ejtőernyős zászlóalj tagjaként, a tiszai híd védelmében gránátszilánktól sebesült meg 1944. október 23-án, majd az egri 547. számú hadikórházba szállítása közben, mindössze 30 évesen halt hősi halált.

A róla szóló megemlékezés a római katolikus templomban kezdődött Üllőn, majd a római katolikus temetőben folytatódott, ahol Kissné Szabó Katalin polgármester, Sándor Tamás dandártábornok és a Magyar Ejtőernyős- Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör képviseletében Kiss Dávid emlékezett meg az ejtőernyősökről.

A temetőbeli események után az ünnepség a városháza kiállítóhelyiségében folytatódott: az itt megnyitott kiállítás két hétig látogatható, és a katonai ejtőernyőzés történetét dolgozza fel. A tárlatot Szabovik Zoltán István nyugállományú alezredes, az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének elnöke mutatta be.

Közzétette: Elnökség