Magyarország köztársasági elnökének kitüntetését vette át a Főparancsnokunk!

2019. március 14-én, v.l. Dömötör Zoltán nemzetőr vezérezredes, az 1956 Magyar Nemzetőrség elnök-főparancsnoka az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend lovagkeresztjének katonai tagozatát vette át Benkő Tibor honvédelmi minisztertől a Stefánia Palotában.

Főparancsnokunkat felesége, valamint Kertész Lóránt nör. vörgy. és Szabó János nör. alez. kísérték el. Hefter Angéla nör. ddtbk. a betegsége miatt nem vehetett részt az eseményen.

Beszámoló:

A Nemzeti Ünnepünk tiszteletére tartott ünnepségen az első pillanattól kezdve mindannyian szívélyes, bajtársi fogadtatásban részesültünk. A rendezvény a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött, majd a Himnusz közös eléneklését követően Benkő Tibor honvédelmi miniszter ünnepi beszédét hallgattuk meg. Ezt követően került sor az érdemesek kitüntetésére és előléptetésére. Összesen nyolcvanan részesültek állami, vagy miniszteri elismerésben. Tábornokok, főtisztek, tisztek, zászlósok, altisztek, tisztesek és polgári alkalmazottak egyaránt. Ennek során “az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségének megőrzését szolgáló tevékenysége elismeréseként” Főparancsnokunk, mint az 1956 Magyar Nemzetőrség elnöke, az egyik legmagasabb kitüntetést vehette át.

A ceremóniát követően zenés ünnepi műsor következett, többek között Benkő Péter fellépésével, majd a Szózat meghallgatását követően a történelmi zászlók kivonulásával zárult az ünnepség hivatalos része. A filmes tudósítás itt tekinthető meg.

Ezután a résztvevőket a földszinti nagyteremben pohárköszöntővel fogadta Korom Ferenc altábornagy a Honvéd Vezérkar főnöke, majd baráti beszélgetések fokozták a pazar állófogadás hangulatát és az elismerésben részesültek örömét. Érdemes megemlíteni, hogy szemet és szívet gyönyörködtető tálalással a magyar konyha remekeivel kínálták a vendégeket (töltött káposzta, vörösboros őzpörkölt, lecsós szelet, rétes, somlói galuska, stb.).

Az esemény kifogástalan szervezése és hibamentes lebonyolítása biztosította az ünnep méltó hangulatát, ahol a hős elődöknek kijáró tisztelet megadása mellett került sor a mai kiválóságok elismerésére, miközben – a fényűzés és a pazarlás kerülésével – példaértékűnek tekinthető vendéglátásban lehetet részünk.

Főparancsnokunkat ért személyes megtiszteltetés mellett ez az alkalom mindannyiunkat jogos büszkeséggel tölthet el. Nemzetőrségünk életében ez az esemény egy olyan kaput képez, amelyen a Magyar Honvédséggel közösen belépve, a felek között kölcsönösen tovább erősödhet a bizalom és a bajtársiasság a közös cél: a magyar szabadság és függetlenség megőrzése érdekében. És vajon mi lenne méltóbb gondolat 1848 szelleméhez, mint a honvédsereg és a nemzetőrség erősödő kapcsolata?

A kitüntetetteknek gratulálunk, további sikeres munkájukhoz sok erőt és jó egészséget kívánunk!

közzétette: szerkesztőség

képek: HM Sajtó Osztály, Szabó János nör. alez.